Help, ik ga trouwen! Drie tips om jullie huwelijk supergoed te beginnen.

Drie huwelijkstips van relatie-expert en schrijfster Paulien Timmer

Valentijnsdag is een dag om de liefde te vieren, maar als je in de afgelopen maanden ten huwelijk bent gevraagd is de kans groot dat je vooral uitkijkt naar een andere dag vol liefde: de bruiloft.
Je bent bezig met de gastenlijst, de locatie en natuurlijk de jurk (vooral de jurk). Het is een tijd van voorpret, van dromen over de dag en jullie leven samen, daarna. Het wordt een dag om nooit te vergeten en het begin van een nieuw hoofdstuk in jullie leven.

Wist je dat hele gelukkige stellen veel vaker over hun bruiloft praten? Ze kijken erop terug, praten over details, halen herinneringen op. Dan kan ik me voorstellen dat je denkt: hoe geweldiger de bruiloft, hoe gelukkiger het stel. Maar hoe gelukkig stellen later zijn heeft niets te maken met hoe geweldig de bruiloft was, maar met wat ze op dagelijkse basis doen om dat geluk dat je nu voelt vast te houden en te laten groeien.

Om jullie huwelijk supergoed te laten beginnen, hier 3 tips:

1. Hou je aan de magische ratio

John Gottman is een relatiewetenschapper die als een van de eerste ging kijken naar wat wél werkt in gelukkige relaties. Hij nodigde stellen uit in een appartement dat hij had laten bouwen in de Universiteit van Seattle, waar hij de stellen een weekend lang observeerde. Na duizenden uren aan filmmateriaal te hebben verzameld en bekeken kwam hij erachter dat gelukkige stellen iets bijzonders deden. Het was niet zo dat ze nooit ruzie hadden. Sterker nog, soms hadden ze best vaak ruzie. Wat ze anders maakte dan de ongelukkige stellen was de verhouding tussen negatieve en positieve interacties. Voor elke negatieve interactie (een snauw, een gemene opmerking), waren er twintig positieve interacties (een glimlach, een liefdevolle aanraking). Het doel is dus niet om een probleemloos huwelijk te hebben zonder ruzie, maar om te zorgen dat jullie daarnaast zoveel mogelijk positieve interacties hebben!

 

2. Ken elkaars liefdestaal

Wist je dat er 5 talen van de liefde zijn? We hebben allemaal een andere manier van liefde uiten, en een andere voorkeur van liefde ontvangen. De vijf talen zijn: cadeautjes, positieve woorden, fysieke aanraking, quality time en dienstbaarheid. Op het moment dat je verliefd bent (en naar je bruiloft toeleeft), uit je je liefde vaak in alle vijf de talen. Wanneer je langer getrouwd bent, val je terug op de taal die voor jou het meest natuurlijk voelt of die jij het liefst ontvangt. Dat is de gouden regel: je geeft wat jij het liefst zou krijgen. Maar daarmee kan je langs elkaar heen ‘praten’, want als jij het liefst positieve woorden ontvangt en die dus geeft aan je partner, maar je partner heeft liever fysieke aanraking, kan het zijn dat jouw liefde niet helemaal aankomt. De platinum regel is dat je er achter komt wat je partner zou willen ontvangen, en dat geeft.

3. Doe elke dag kleine dingen

Veel stellen denken dat een gelukkig huwelijk wordt gecreëerd in weekendjes weg of ononderbroken avonden samen. Maar dat is gevaarlijk, zeker als je kinderen hebt. Soms is er gewoon geen tijd voor. Hoewel een weekend weg of een avond samen altijd goed is, moet het een extra zijn. De basis van een gelukkig huwelijk ligt in elke dag kleine dingen doen voor elkaar. Rituelen ontwikkelen samen, om ervoor te zorgen dat je elkaar nooit helemaal kwijt raakt. Dat kan echt in hele kleine dingen zitten. Wist je bijvoorbeeld dat minstens zes seconden zoenen per dag er al voor kan zorgen dat je gelukkiger bent op de lange termijn? Nu denk je waarschijnlijk: daar komen wij makkelijk aan! Maar na een paar jaar huwelijk is dat vaak niet meer het geval. Toch kan zo iets kleins een groot effect hebben. Na zes seconden komt er namelijk een hormoon vrij: oxytocine. Dit is het bindingshormoon en zorgt er voor dat jullie je meer verbonden voelen!

Een gelukkig huwelijk is niet alleen magie, er zit ook een heleboel psychologie in. Nu jullie zo sterk voelen hoeveel jullie van elkaar houden, is het een perfect moment om er voor te zorgen dat je precies weet hoe je er voor kunt zorgen dat je alles uit dit huwelijk gaat halen. Want voor minder dan dat ga je niet, toch?

Nog meer tips kun je vinden in het nieuwste boek van Paulien Timmer: ’50 relatieboosters: een happy relatie in 5 minuten per dag’

Sinds 2013 is relatie-expert Paulien (1988) op zoek naar hoe je meer kunt halen uit je relatie. Het begon met het interviewen van 100 koppels die langer dan 40 jaar gelukkig getrouwd zijn, en het boek dat daar uit voort kwam: ‘Lang+Gelukkig’, over de geheimen van een lang en gelukkig huwelijk. Met dit boek kreeg ze veel media-aandacht. Vervolgens kwam ze erachter dat veel mensen te weinig tijd hebben en heeft ze een praktische variant geschreven:  ’50 relatieboosters: een happy relatie in minder dan 5 minuten per dag’.  

1 comment

  • Ik heb je tips voor een goed huwelijk met belangstelling gelezen. Ik zag ooit op tv een reality show over zo’n zogenaamde “bridezilla en dan denk je: Wat moet dat worden? Wij hebben ons trouwen door corona moeten uitstellen. Gelukkig komt van uitstel geen afstel. Het was prettig om onze relatie even tegen het licht van dit artikel te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.