Vintage kleding: ‘Slow fashion’ in een wereld die soms veel te snel gaat

Een veelvoorkomend misverstand over vintage:Is dat geen goedkope tweedehands afgedragen kleding?”

In deze blog zal ik proberen uit te leggen wat nu eigenlijk het verschil is tussen vintage en tweedehands. En waarom in de snelle wegwerpmaatschappij van tegenwoordig het dragen van vintage een perfecte oplossing is.

Vintage vs. tweedehands

Men is het nog niet helemaal eens over hoe oud kleding precies moet zijn om het vintage te mogen noemen. Wel is iedereen het erover eens dat de ondergrens bij 20 jaar ligt. Dus nee jammer genoeg is je H&M’tje van 15 jaar geleden toch echt geen vintage! 😉 Anderen, met name kenners, zijn wat strenger en hanteren criteria in de range van 25 (<=1990) tot wel 50 (<=1965) jaar.

Dus anno 2015 zijn alle kleding van 1995 en ouder vintage. Jongere kleding wordt tweedehands genoemd. Kleding uit de jaren 70 zou je dan kunnen bestempelen als jongere vintage en alle kleding die nog ouder is (tot 100 jaar oud) oudere vintage. Kleding van 1915 en ouder is antiek. Bij NamaNama verkopen we zowel antieke als oudere en jongere vintage kleding.

Zowel voor vintage als tweedehands kleding geldt dat je kleding van goede en minder goede kwaliteit hebt, zoals dat ook met nieuwe kleding het geval is. Daarnaast heb je natuurlijk kleding die heel erg gedragen is maar ook vaker slechts met lichte draagsporen of zo goed als nieuw. Bijvoorbeeld als de eigenaresse in kwestie de jurk maar 1 keer heeft aangehad: bijvoorbeeld op de trouwdag of naar een andere bijzondere gelegenheid.

Wisten jullie trouwens dat in Amerika vintage al lang niet meer weg te denken uit het straatbeeld? Zelfs filmsterren weten het op waarde te schatten. Julia Roberts was een van de eersten, in 1992 droeg zij een prachtige vintage Valentino jurk naar de oscars. En meer actrices volgden. Recent nog schitterden de Olsen tweeling en Doutzen Kroes in een vintage outfit op de rode loper. Vintage blijft hot! 

Het selecteren van de pareltjes, dat heb ik al voor jullie gedaan. De jurken op deze website zijn stuk voor stuk door mij persoonlijk geselecteerd op draagbaarheid, exclusiviteit en kwaliteit. Natuurlijk is het soms, doordat de kleding van NamaNama meer dan 35 jaar oud is (jaren 70) en soms wel 50 tot 100 jaar oud, nodig dat de kleding versteld wordt. Alle items worden daarom door mij nagekeken en waar nodig naar onze vakkundige naaister gebracht om te verstellen zodat jij nog lang plezier hebt van je jurk.

vintage

De voordelen van vintage

– Elk item is uniek. Ik ben altijd op zoek naar jurken die onderscheidend zijn. Nooit meer het vervelende tafereel op een feestje: ‘Oh, zij heeft ook die jurk aan!’ Of dat mensen zeggen: “Oh die jurk heb ik ook van…!” En in plaats daarvan…veel complimentjes 🙂 Mensen willen weten waar jij dat juweeltje vandaan hebt gehaald! Gelukkig voor jou is er maar 1 exemplaar van jouw jurk “Pfiew, wat een opluchting!”

– Elke jurk heeft een verhaal, een ziel, karakter, het draagt namelijk een stukje geschiedenis met zich mee.  Dat vind ik dat zó bijzonder om bij stil te staan. Koop je bijvoorbeeld een vintage trouwjurk? Hoe mooi is het dan om je te bedenken dat iemand lang geleden zich in die jurk ook zo gelukkig heeft gevoeld als jij nu? Tegenwoordig zie ik mijn kledingkast als een schat aan geheimen 🙂

– Massaproductie was ‘back in the days’ nog niet zo aan de orde en vintage kleding is daardoor in de regel van veel betere kwaliteit. Dus niet meer de irritatie dat je favoriete kledingstuk na een paar keer wassen vaal of gepluisd is. Vintage is een investering! Natuurlijk moet je er wel met liefde mee omgaan. Dan wordt het vaak alleen nog maar weer waard. Over het goed bewaren en op de juiste manier reinigen van je kledingstuk vertel ik je in een volgende blog meer.

– Duurzaam: Waarom kleding niet hergebruiken die nog in zulke goede staat is? Door hergebruik hoeven we niet onnodig aanspraak te doen op onze grondstoffen en dat is goed voor het milieu.

– De mode van tegenwoordig wordt ook steeds vaker ‘fast fashion’ genoemd. Het is doorgaans erg goedkoop zodat je elk seizoen een nieuwe garderobe kan en moet aanschaffen. De keerzijde hiervan is niet alleen de vaak mindere kwaliteit maar ook de enorme vervuiling die het met zich meebrengt. Verder zijn de kleding en accessoires gemaakt in zogenaamde sweatshops met als doel zoveel mogelijk kleding in een korte tijd tegen de laagst mogelijke prijs te produceren. Met als gevolg dat in dergelijke fabrieken arbeiders werken die tegen een hongerloon, lange uren en onder slechte omstandigheden (deze fabrieken zijn vaak erg onveilig, denk maar aan het Rana Plaza drama in 2013) kleding moeten produceren. De confrontatie met deze sweatshops is de directe aanleiding geweest voor het ontstaan van NamaNama. Het dragen van vintage valt onder ‘slow fashion’ (in de vorm van recyclen of upcyclen) en is dus een mooi alternatief.

Lees hierover meer: over NamaNama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.