Ik ben verloofd! Help, wat nu?

Je bent net ten huwelijk gevraagd. Fantastisch! Je zit op een roze wolk, eindelijk is het zover! Vol kriebels zit je te staren naar je verlovingsring. Maar dan slaat opeens de stress toe. Want help, een bruiloft plannen. Waar begin je? Wat zijn de allereerste stappen? En vooral hoe vind je die droomjurk? Aaaaah!

No worries. Sit back and relax. Ik ga je in deze blog op weg helpen met de eerste stappen in de voorbereidingen van je grote dag. Deze eerste stappen neem je vaak al een jaar of langer van tevoren, afhankelijk van hoeveel tijd jullie nemen voor het plannen van de bruiloft.

Set a date!
Het prikken van je datum is een van de eerste dingen die je doet! Heb je minder dan een jaar om je bruiloft te plannen dan moeten de dingen uiteraard wat sneller achter elkaar gedaan worden. Wil je echt je droombruiloft werkelijkheid laten worden? Neem dan ruim de tijd. De mooiste locaties en de beste fotografen bijvoorbeeld zijn vaak al lang van tevoren geboekt.

Kondig je bruiloft aan!
Natuurlijk begin je met je familie en beste vrienden. Daarna kun je het grote nieuws verkondigen aan je collegaโ€™s en bekenden, en tenslotte mag de hele wereld het weten door het bijvoorbeeld op social media te verkondigen.

Eventueel kun je ook een eigen website aanmaken speciaal voor jullie bruiloft. Daar kun je mensen naartoe verwijzen zodat ze op de hoogte kunnen blijven ๐Ÿ™‚ Je kunt bijvoorbeeld vertellen over het aanzoek, het verlovingsfeest aankondigen en de foto’s van jullie verlovingsshoot showen. Achteraf kun je hier ook de foto’s van de grote dag plaatsen. Maak het geheel af met een gastenboek waar de gasten nog een persoonlijk bericht kunnen plaatsen.

Bepaal je budget!
Het is heel erg belangrijk om te weten hoeveel geld jullie kunnen en willen uitgeven aan de bruiloft. Dit is bepalend bij het uitzoeken van de locatie, de fotograaf, de jurk etc. en het eventueel inhuren van een weddingplanner of styliste!
Natuurlijk heeft het ook alles te maken met wat voor jullie belangrijk is. Zorg er dus voor dat de prioriteiten voor jullie duidelijk zijn. Heb je geen heel groot budget dan kan dit jullie helpen bij het maken van keuzes. Is je jurk bijvoorbeeld belangrijker dan je locatie? Dan zul je naar manieren kunnen kijken om op de locatie te besparen, zonder te hoeven inleveren op het budget van je trouwjurk. Wees creatief!

Thema
Bepaal vervolgens samen met je partner de stijl van jullie bruiloft en de kleuren: bv. bohemian, romantisch, modern, klassiek, retro, roaring 20โ€™s, etc. Een specifiek thema is niet eens nodig, een sfeer/gevoel bepalen die bij jullie past volstaat. Laat je hierbij leiden door wat je echt inspireert, waar jullie blij van worden, en welke elementen weergeven hoe jullie als persoon/ stel zijn. Hebben jullie een grote passie of zijn jullie heel fanatiek met bepaalde hobby’s? Laat deze terugkomen in de bruiloft. Maak hier een moodboard van, bijvoorbeeld door te kijken op trouwwebsites en Pinterest. Dit helpt jullie op weg en kan fungeren als een subtiele leidraad bij elke stap in het vormgeven van jullie bruiloft ๐Ÿ™‚ Huur eventueel een weddingplanner of stylist in die dit samen met jullie kan doen.

Styled Autumn Shoot02-11-2014_087

Kies je getuigen en bepaal de gastenlijst
Het laatste is ook heel belangrijk bij het bepalen van de trouwlocatie. Wordt het een groot feest of een intieme samenkomst? De meeste locaties hebben namelijk een beperking in het aantal gasten die ze tijdens een bruiloft kwijt kunnen. Daarnaast lenen sommige locaties zich beter voor grote en andere beter voor intieme gezelschappen. Ben je met een klein gezelschap, dan is een hele ruime en grote locatie vaak niet zo gezellig.

Zoek vervolgens naar passende trouwlocaties (bij jullie thema/stijl)
Denk na over of jullie willen trouwen in een romantisch kasteel, een landelijke locatie, of een modern vormgegeven gebouw. Je kunt ook een aparte locatie afhuren voor de ceremonie en de receptie. Boek een trouwlocatie ver van tevoren als je niet op een blauwe maandag wilt trouwen. Populaire trouwlocaties zijn vaak al lang van tevoren (een jaar of meer) volgeboekt.

Plan een verlovingsfeest
Het kan leuk zijn om een verlovingsfeest te plannen. Iedereen kan jullie alvast feliciteren met jullie voorgenomen huwelijk en het is fijn als het gezelschap alvast kennis met elkaar kan maken voor de grote dag. Het is wel belangrijk om je af te vragen wie je uitnodigt want dit zijn natuurlijk dan ook de mensen die naar je bruiloft komen. Het is natuurlijk een beetje raar om mensen uit te nodigen voor je verlovingsfeest en niet voor je bruiloft. Daarnaast moet je ermee rekening houden dat het plannen van een verlovingsfeest ook extra tijd en geld kost. Laat dit meewegen in de beslissing om al dan niet een verlovingsfeest te houden. Tip: Heb je een beperkt budget of geen zin om een feest te organiseren? Dan kun je bijvoorbeeld ook met een klein gezelschap gaan uit eten om jullie verloving te vieren.

Verstuur de uitnodigingen
Uitnodigingen geven de gasten een voorproefje van wat ze kunnen verwachten van de bruiloft. Dus verwerk je thema/ stijl in de uitnodigingen! Er is zoveel mogelijk, dus kies wat bij jullie past.

Willen jullie een foto erbij van jullie als stel? Gebruik dan bv. hiervoor een foto uit jullie verlovingsshoot. Hou je van simpel? Een uitnodiging in kalligrafie op mooi briefpapier kan al volstaan. Zolang het maar bij jullie en de bruiloft die jullie voor ogen hebben past.

Voordat je aan de uitnodigingen begint is het belangrijk dat jullie de voorgaande stappen hebben doorlopen. Weet hoeveel gasten je uitnodigt (in verband met het aantal uitnodigingen die je wil (laten) maken/afdrukken), wat je thema/stijl is, de dress code die hierbij past, de locatie en de dagindeling (om te weten hoe laat je de (dag- en avond)gasten moet uitnodigen). Al deze informatie moet terug te vinden zijn op de uitnodiging.

En dan is het tijd voor de belangrijkste stap ๐Ÿ˜‰ Say yes to the dress! Daarover in de volgende blog meer ๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.